Translations of this page:

We’re in the process of updating the documentation for Zotero 5.0. Some documentation may be outdated in the meantime. Thanks for your understanding.

Förbättra Zoteros manual

Att Zotero blivit ett så framgångsrikt projekt beror på att människor arbetar tillsammans för att förbättra det. Medlemmar hjälper till att hitta fel, vägleder hur programmet bör utvecklas, bidrar med källkod och referensmallar och hjälper till att skriva Zoteros manual. Den här sidan beskriver hur du kan bidra till att förbättra Zoteros dokumentation.

Registrera ett wikikonto

Det huvudsakliga sättet hur människor lär sig hur Zotero fungerar är vi denna wiki. Precis som hos Wikipedia kan vilken registrerad användare som helst ändra, lägga till och förbättra innehållet. För att registrera ett wikikonto går man till registreringssidan och skapar ett konto (ett wikikonto är inte samma som ett Zoterokonto).

Tre dokmentationsavdelningar

Zoteros wiki är uppdelad i tre huvudsakliga delar:

Kunskapssamling (allt som finns på /support/kb) används för att diskutera vanliga frågor, så väl som de mer udda frågorna gällande Zotero. De enkla och korta artiklerna är ett bra ställe för att bli bekant med hur man dokumenterar Zotero. Om en fråga ofta dyker upp på forumet, så starta en artikel om det och posta länken nästa gång någon frågar. För att lägga en wikisida till kunskapssamlingen lägger man till ett “kb” (knowledge base) i taggen i slutet på sidan:

{{tag>kb}}

Den generella dokumentationen, som fungerar som Zoteros manual och innehåller grundläggande information om Zotero. Större ändringar av detta bör inte ske utan att det råder konsensus.

Avdelningen för utvecklare som innehåller teknisk information om Zotero. Dess innehåll sträcker sig från detaljer om hur man ändrar grundläggande saker i programmet till instruktioner om hur man skapar nya referensstilar och källfångare, kodstycken som talar om hur Zotero skall analysera en webbsida och skapa källnoter om dem.

Redigera wikin

  • Logga in: Man måste vara inloggad på wikin för att redigera och skapa sidor. Du kan logga in från vilken sida som helst genom att lägga till ?do=login till webbadressen (dvs genom att besöka http://www.zotero.org/support/?do=login ).
  • Redigera en sida: När du väl har loggat in dig så kan du redigera sidor, och se nya ändringar via en länk längst ner på varje sida. För att ändra en sida är det bara att klicka på edit-knappen som också finns länk längst ner på varje sida. Du kan läsa om Zoteros wikisyntax här: http://www.zotero.org/support/wiki/syntax
  • Skapa en ny sida: För att skapa en ny sida är det bara att skriva den webbadress du vill att den skall ha. Om det inte finns någon sådan sida dyker meddelandet “This topic does not exist yet” upp. Klicka på “Create this page” för att skapa sidan.
sv/dev/writing_documentation.txt · Last modified: 2017/11/12 19:53 (external edit)