eReviews Dyman Associates Publishing Inc: “Bli Steve Jobs” fokuserar på en annan Apple Era

Elisa Grey Apr 8, 2015 6:51:40 AM

Den viktigaste punkten i den nya affärsmässiga biografin “Blir Steve jobb” av Brent Schlender och Rick Tetzeli är att Steve Jobs har varit missvisande. Skylla Walter Isaacson “Steve Jobs” (2011), som författarna, för den allmänna uppfattningen att Mr Jobs aldrig växte ifrån ledande stil med den intrigerande, skrikande, fusk, illaluktande brushuvud han kan — kan – har varit i hans tidiga år. I stället, Mr Schlender och Mr Tetzeli säger i sin nya bok, Mr Jobs utvecklat en kloka, mogna, avsiktlig executive stil som han sällan får kredit, som hjälpte leda Apple till härliga höjder.

Vanligtvis skulle inte denna uppenbarelse gör vågor. Men en strid har brutit ut mellan dessa två biografier. Mr Isaacson bok var officiellt auktoriserade versionen. Men Apples höjdare godkänt bullrande “Blir Steve Jobs” som en korrigerande och Apple historia kan inte få mycket mer officiell än. Om Isaacson boken ruggig Apple fjädrar, hade sina chefer bättre spänna sig för Alex Gibney dokumentär “Steve Jobs: The Man i the Machine” som bara hade premiär på söderna av Southwest festivalen. Det är en sak att läsa om någons beteende. Det är en helt annan att titta på den omfattande arkivmaterial för den obevakade Mr Jobs som formar Mr Gibney porträtt.

Skriver om och intervjua en kraftfull person alltid kräver att göra någon form av avtal med djävulen. Mr Isaacson säger sitt ämne inte lägga sig, men hans bok är klart bara så personlig som Mr Jobs skulle tillåta det är. I varje fall dela sin bok klokt sin uppmärksamhet mellan mannen och hans skapelser, firar de skäl hans arv skulle fråga. Boken publicerades bara tre veckor efter Mr Jobs död, och hade emotionella heft av en gravskrift och användarvänlig känslan av en Apple-produkt.

 

Under tiden Mr Schlender (som arbetat i förmögenhet och The Wall Street Journal) och Mr Tetzeli (en före detta redaktör för förmögenhet, nu verkställande redaktör för Fast Company) också fungerar som beror på tillgång till business titans. Även om han skrev denna bok med Mr Tetzeli, Mr Schlender gör sig själv en karaktär i boken (och ofta talar till eller om Mr Jobs med “I”). Mr Schlender, som började som täcker Mr Jobs 1986, hänvisas ofta till deras nära vänskap, som var säkert mycket nära faktiskt; Han deltog i Mr Jobs begravningen. Men reportern-titan relationer, oavsett hur varm, en aspekt av opportunism. “Blir Steve Jobs” skulle ha varit bättre hade det varit mer alert till maktspel Mr Schlender hade att spela. Men det låter mer stolt än insiktsfull om dem.